Leta i den här bloggen

lördag 8 september 2012

Teljus-kort/Tealight-candle

Säsong för julkortstillverkning och vad är då festligare än teljus-kort? Problemet är väl att jag blir beroende av dessa roliga kort. Det går åt många värmeljus hemma hos mig just nu.

Now's the time to make Christmas-cards. And what is more festive than tealight-candles? The problem is that they are higly addictive. I use a lot of tealights right for the time being.


Jag har fått frågan hur man gör de här korten. De är faktiskt ganska enkla att göra även om de ser mer avancerade ut.

Det man behöver först och främst är en bit cardstock på 30x15 cm. Markera på baksidan linjer enligt bilden här nedanför.


Börja med att skära ut det lilla fönstret med hjälp av en linjal och brytkniv.

Samtliga linjer bigas så cardstocken inte spricker när man viker det. En del använder falsben men om man som jag inte har ett sådant går det bra att använda t.ex en kraftigare smörkniv av plast. Jag har turen att ha en brevkniv av nåt hornliknande material.

Vik sedan ljusasken så att ni ser var mitten löper (lodrätt). Längs denna tänkta mittlinje skall sidenbandet limmas, använd ett bra lim (Jag brukar använda Scotch strong and precise glue) och dra en tunn rak sträng med lim uppifrån och ner. Lägg på sidenbandet (det går åt ca 60 cm) och pressa försiktigt så hela bredden fäster. Mitten på sidenbandet ska ligga mitt på kortet så lika långa bitar löper utanför kortet. Låt limmet torka ordentligt innan ni fortsätter,

När sidenbandet sitter fast ordentligt är det dags att fästa ljusasken. Antingen med en sträng lim eller dubbelhäftande tejp på den yttre kanten. Vik därefter ner den diagonalafliken och fäst med dubbelhäftande tejp. Sedan viksden 8,5 cm breda delen över och fästs med dubbelhäftande tejp så att en ficka bildas. Fickan är till för instickskortet.

Använd mönstrat papper och dekorera kortet efter tycke och smak.

Lägg först i 1 teljus i ljusasken, lägg över nedre delen av sidenbandet så den träs runt ljuset och dras ut genom fönstret. Därefter läggs resterande 3 ljus i och proceduren med sidenbandet upprepas runt det översta ljuset. Knyt en fin rosett.

Gör en stor tag eller ett rektangulärt instickskort som ska ha plats för hälsningen. Ungefärliga mått 13x6 cm. Tänk på att inte överdekorera instickskortet eftersom det smidigt ska kunna läggas i fickan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar